סיווג ביטחוני בצה"ל – למה נועד ואיך מערערים במקרה של אי קבלת סיווג
מי נדרש לסיווג ביטחוני?
מועמדים לשירות ביטחון וכן מפקדים וחיילים המשרתים בצה"ל נדרשים לעיתים לעבור בדיקה להתאמת סיווג ביטחוני לקראת שיבוץ בתפקיד החושף אותם למידע סודי או לצורך קידום. כך, למשל, חייב כל חייל המתמיין לשירות בחיל המודיעין וביחידות מסווגות רבות נוספות, לעבור סיווג ביטחוני כתנאי לשיבוץ, וכל קצין העולה לדרגת סגן אלוף או לדרגה בכירה יותר חייב לעבור בדיקת פוליגרף כתנאי לעלייה בדרגה.
מטרת הבדיקה של ההתאמה הביטחונית היא לאתר אנשים שמשתמשים או השתמשו בסמים, עברו עבירות פליליות, חברים בארגונים לא חוקיים או מחזיקים בתפיסת עולם קיצונית שאינה מתאימה לצבא, משרתי צבא שמסרו מידע לגורם בלתי מורשה, כאלה שעשויים לא לשמור סוד או להיות נתונים ללחצים ועוד. מי שאינו מתאים מבחינה זו, לא יקבל סיווג ביטחוני ולא ייחשף למידע מסווג כדי להגן על המידע המסווג מחשיפה.
כיצד נתן לערער על קביעה של אי התאמה ביטחונית?
למרות החשיבות הרבה בשמירת סודות צבאיים, הרי שפעמים רבות ניתנת החלטה על אי התאמה ביטחונית ללא הצדקה. לכן, חשוב לדעת כי אם לאחר האבחון הוחלט כי למועמד לא ניתן סיווג כמתבקש או שסיווג קיים נלקח ממנו, קיימת אפשרות לערער על החלטה זו.
הערעור הוא בפני ועדת השגה, שהוקמה במיוחד לשם כך מכוח חוק שירות הביטחון הכללי, והרכבה כולל שופט מחוזי בדימוס ושני נציגי ציבור. את הערעור
יש להגיש בתוך 30 יום מיום קבלת ההודעה על הפסילה באמצעות הגשת כתב השגה, שצריך לכלול את הפרטים הבאים:
- שם ופרטיו של המערער, ואם יש עורך דין המייצג אותו, אז גם את פרטיו, וכן כתובת לקבלת דואר.
- התאריך שבו התקבלה ההודעה בדבר אי ההתאמה הביטחונית.
- עיקרי העובדות והנימוקים שהערעור מבוסס עליהם.
- פירוט הבקשה, מה מבקש המערער מוועדת ההשגה.
- ייפוי כוח של עורך הדין המייצג, אם יש עורך דין.
כתב ההשגה צריך להיות חתום ויש לצרף אליו תצהיר מאומת בידי עורך דין לאימות העובדות שפורטו בערעור, וכן עותק מהודעת אי ההתאמה הביטחונית וכל מסמך או ראיה נוספים הדרושים לתמיכה בערעור.
סיכום
לסיווג הביטחוני עשויה להיות השפעה מהותית לגבי שיבוץ וקידום בצבא. לכן, אם קיבלת הודעה על אי התאמה ביטחונית ואתה סבור שההחלטה שגויה, דע כי ניתן לערער על הודעת אי התאמה ביטחונית. ליווי וייצוג של עורך דין המתמצא בהליך ובטענות האפשריות הרלוונטיות לתקיפת ההחלטה, אשר יודע להציג את הטענות באופן מסודר ונכון, עשוי להגדיל את הסיכוי שהערעור יתקבל.



