חיילים שאינם כשירים רפואית לשירות באופן זמני
התיקון לחוק שירות הביטחון בעניין חיילים שאינם כשירים רפואית לשירות באופן זמני
השינוי שחל בעקבות התיקון לחוק הנכים בעניין חיילים שאינם כשירים לשירות באופן זמני
ב-7 בינואר 2020 נכנס לתוקף תיקון לחוק שירות ביטחון סעיף 17א', לפיו חייל חובה בעל פרופיל רפואי 24 יוגדר כלא כשיר זמנית לשירות וימשיך בשירותו הצבאי עד 180 ימים מרגע האבחנה, אלא אם יבחר להשתייך לר"מ ד', כלומר להשתחרר זמנית, עד תום תקופת אי כשירותו. מהות השינוי היא מתן אפשרות הבחירה לחייל שנמצא בלתי כשיר רפואית לשירות באופן זמני, שלא להשתחרר.
בעקבות השינוי הנ"ל הוקמה בחיל הרפואה יחידה 8285 – "יחידת המחלימים" שנועדה לתת שירות רפואי לכל חייל בעל פרופיל רפואי 24. היחידה בנויה משני מרחבים: צפון־בירה ומרכז־דרום, בהתאם למקום המגורים של החייל.
חייל בחובה שייקבע לו פרופיל רפואי 24 יוצב ביחידת המחלימים והוא ייחשב כחייל לכל דבר ועניין, אלא אם יבקש להשתחרר זמנית ולהיות מוצב בר"מ ד' עד תום זמניות הפרופיל, אז ייקרא לעמוד בפני ועדה רפואית שתקבע את כשירותו, אם יחזור לשירות צבאי ומתי.
אם בתום תקופת אי כשירותו הזמנית, תמצא הוועדה הרפואית כי החייל כשיר לשירות, הוא יועבר ל"מיטב" לתהליך מיצוי על פי צורכי צה"ל ובהתאם למגבלותיו הרפואיות. אם תמצא הוועדה כי אינו כשיר לשירות, ייקבע לו פרופיל 21 והוא ישוחרר מהשירות לצמיתות.
כיצד על החייל שקיבל פרופיל 24 לנהוג לאור השינוי
השאלה העומדת אם כך בפני החייל שנמצא בלתי כשיר זמנית לשירות, היא האם כדאי לו להישאר בשירות במסגרת יחידת המחלימים או עדיף לו להשתחרר זמנית ולהיות מוצב בר"מ ד'.
התשובה במצב זה מורכבת, הנתונים שונים מחייל לחייל ולא ניתן לקבוע באופן גורף המלצות לעניין זה. באופן עקרוני, חייל אשר מועד שחרורו קרוב יעדיף לסיים שירות מלא. חייל אשר הירידה בכשירות הרפואית אינה קשורה בקשר סיבתי מובהק לפציעה או למחלה בזמן ועקב השירות ואין הוא יכול לתבוע את קצין התגמולים במשרד הביטחון להכרה בזכאות, עשוי להעדיף להישאר בשירות וליהנות מהטיפול הרפואי ביחידת המחלימים ומהמשכורת הצבאית.
לעומת אלה, חייל שהירידה בכשירות אירעה במהלך השירות ובאופן מובהק עקב השירות, עשוי להעדיף להשתחרר ובכך לאפשר לעצמו לתבוע את קצין התגמולים באגף השיקום של משרד הביטחון להכרה בזכאות (תביעה כזו יכול להגיש רק מי שמשוחרר משירות) ולזכות בטיפול של משרד הביטחון (אט"ר – אישור טיפולים רפואיים) בשילוב אפשרי עם קופת חולים וכן להגיש בקשה לתגמול טיפול רפואי (תט"ר – תגמול טיפולים רפואיים), הגבוה משמעותית מהמשכורת הצבאית.
וישנם שיקולים רבים נוספים הנוגעים לכל חייל וחייל בהתאם למקרה.
כדי לדעת באיזו דרך לבחור, מומלץ לחייל העומד לקראת ועדה רפואית שעתידה לקבוע לו אי כשירות זמנית לשירות, להיוועץ עם עורך דין המתמצא בתחום שיוכל להעריך עבורו את סיכויי התביעה, את הסיכוי לזכות בתט"ר, ויוכל לפרוס בפניו את מלוא המשמעויות לפי המקרה המסוים שלו, ובמקרה הצורך אף יוכל להגיש עבורו את התביעה והבקשות לאט"ר ולתט"ר באופן מקצועי ובמהירות הדרושה במקרים כאלו.



